Várakozásokat felülmúló eredmények a Budapest Art Fair-en

Kilencezer látogatóval, elégedett galériásokkal és gyűjtőkkel, múzeumi kiállítással, jó hangulatban zárt a Budapest Art Fair

Sikeres volt a Budapest Art Fair 2010-es újrafazonírozása. Letisztult, végiggondolt, magas színvonalú, élénk és izgalmas vásárral találkozott az a kilencezer látogató, aki november 25 és 28 között végigjárta a modern és kortárs művekkel teli Műcsarnokot. A szerda esti nyitóünnepen Jankovics Marcell köszöntőjével startolt az év művészeti-műkereskedelmi eseménye.

A vezető hazai és nagy számú külföldi galéria részvétele mellett, kulturális programjai is vonzóvá tették a vásárt.Szenzáció volt a Magyarországra először érkező, az 1920-30-as évek orosz fotográfiáját Rodchenko és kortársai munkáival bemutató, önálló katalógussal kísért, múzeumi színvonalon installált fotókiállítás, mely a vásár első, saját szervezésű tárlata. Sokakat vonzott a szombati éjszakai nyitvatartás, szubjektív tárlatvezetésekkel, filmbemutatóval, Dj Nesta zenei válogatásával és az artfair bisztro művészire hangolt étel- és italkínálatával. Hétvégére speciális design-válogatással készült a WAMP, a gyerekprogramokon élénk mini-alkotói élet folyt, sokan hallgatták az artmagazin beszélgetéseket, könyvbemutatókat, a művészek előadásait.

Köszönhetően a jó hangulatnak és a kiemelkedő színvonalú műtárgy kínálatnak, várakozáson felüli eladásokról számoltak be a galériavezetők. A válságban lévő művészeti piac óriási sikert könyvelt el e négy nap alatt. A Vintage Galéria a friss Paris Photo-fődíjas Ősz Gábor fotómunkát, a Knoll Galéria Birkás Ákos és Patrick Schmierer képeit, a Makláry Fine Arts Hantai Simon, Reth Alfréd, Rozsda Endre és Reigl Judit munkáit értékesítette.

Fontos gyűjteménybe került a Gildens Fine Art által kínált, a piacon ritka, különleges színvilágú Ország Lili festmény, a Molnár Ani Galéria szinte minden, a standon szereplő művét eladta, a Kisterem pedig Kokesch Ádám objektjeit, Károlyi Zsigmond képeit, Jovánovics György művészettörténeti jelentőségű fotóit illetve Körösényi Tamás szobrát ’engedte’ fontos magángyűjteményekbe. A Spiritusz, a Várfok, a Deák Erika és az acb szintén jó eladásokról számolt be, ahogyan a Viltin, a Videospace és az Inda közös standja is sikert aratott.

Óriási sikere volt a Heroes Corner projektnek, közel 30 külföldi kiállító vett részt idén a vásáron és a Moszkvából, Párizsból, Londonból, Jekatyerinburgból vagy Rigából érkező galeristák elégedettek voltak, közülük sokan érdeklődtek a 2011-es részvételi lehetőség iránt. A hazai gyűjtők és látogatók örömmel vették a nemzetközi kínálatot, a galériák pedig az erősödő külföldi gyűjtői érdeklődést.

Az Artmagazin idén alapított ’Legszebb stand díját’ a Kisterem nyerte  – a legvonzóbb elrendezésű, a műveket legjobban bemutató stand nemcsak szakmai dicséretben részesül, elismerésképpen visszakapja részvételi díjának felét a vásárszervezőtől.

Idén is sikerrel zárult a Bátor Tábor csendes aukció. A gyerekek Csiszér Zsuzsival, Karácsonyi Lászlóval, Wahorn Andrással, Verebics Katival  közösen festett képeire a vásár látogatói, a CIB Alapítvány illetve magángyűjtők licitáltak – a 2.346.000 Ft összértékű adomány a 2011-es élményterápiás táborokat segíti.

A vásár sikerét bizonyítja a szaporodó számú képzőművészeti esemény, melyeket a BAF napjaira időzítenek, idejében, rákapcsolódva annak annak széles ismertségére, pozitív imázsára, illetve a felfokozott gyűjtői, érdeklődői, sajtó figyelemre. Ha ezek a kezdeményezések megfelelő szakmai háttérrel, jó időpont és helyszínválasztással prezentálják magukat a jövőben, akkor a nagy nemzetközi vásárok – mint az Art Basel – mintájára szatelitvásárai lehetnek a BAF-nak, továbberősítve a központi vásár hírnevét és színesítve annak kínálatát.