Önéletrajz készítési tanácsok

Az álláskeresés során az első benyomás, a „belépő” rendkívül fontos. Mi az aminek alapján a fejvadászok vagy munkáltatók információkat kapnak a jelentkezőről? Az ÖNÉLETRAJZ. Ennek alapján döntik el, hogy a behívják-e egy személyes beszélgetésre és alkalmasnak találják-e őt a szóban forgó pozíció betöltésére. Ezért nagyon fontos, hogy a szakmai önéletrajz megfeleljen a piaci elvárásoknak, s tartalmazzon minden információt, mely segítséget jelenthet egy adott állás elnyerésében. Az önéletrajz íráshoz felkérhetünk HR szakértőt is, vagy megpróbálkozhatunk magunk is megírni az alábbi jótanácsok figyelembe vételével.

Leggyakoribb önéletrajz típusok

Amerikai típusúFelsorolásszerű, bekezdésekre tagolt önéletrajz forma. Az adatok kronológiai sorrendben szerepelnek az időben visszafelé haladva. Általában nem hosszabb egy, maximum 2 oldalnál. Ma már szinte mindenki ezt a típust használja, mert könnyen áttekinthető és tényszerű.
Hagyományos típusúElbeszélő jellegű önéletrajz, mely összefüggő, szabatosan megfogalmazott mondatokból áll. Általában időben előre haladó tagolású. Ma már nem túl gyakori a használata, abban az esetben érdemes használni, ha ez kifejezett kérése a munkáltatónak vagy fejvadásznak.

Milyen a jó önéletrajz?

LényegretörőA legfontosabb adatokat és információkat tartalmazza, első ránézésre is kiragadható belőle a lényeg.
ÁttekinthetőJól szerkesztett, egységes formai megjelenésű, könnyen olvasható és szép külalakkal rendelkező.
InformatívMinden fontos információt tartalmaz, amely az adott munkakör elnyerése szempontjából meghatározó lehet.
AktuálisTartalmazza a legfrissebb információkat, eredményeket, feladatokat.
TestreszabottAlkalmazkodik a pályázati kiírás feltételeihez, a betöltendő munkakör sajátosságaihoz.

Az önéletrajz legfontosabb tartalmi elemei

NévA jelenleg használt teljes név feltüntetése. Célszerű a nevet vastagon szedve, fent és középen feltüntetni.
ElérhetőségCím, telefon e-mail (jó, ha egy külön erre a célra nyitott e-mail elérhetőséggel rendelkezik a jelentkező, ingyenes e-mail elérhetőségek: www.freemail.hu, www.citromail.hu, www.hotmail.com, www.yahoo.com).
A lakcím hasznos információkat tartalmazhat (munkahely megközelíthetősége, bejárás költségei), ezért fontos, hogy az a cím legyen feltüntetve, ahol a pályázó a jelentkezés időszakában él. A telefonszám megadásánál fontos, hogy olyan szám legyen feltüntetve, melyet csak és kizárólag a pályázó használ.
Karrier célKét-három mondatos összefoglaló, mely a pályázó jövőre vonatkozó terveit, elérendő céljait tartalmazza.
VégzettségAz elvégzett taulmányok rangja vagy ideje szerinti felsorolás. Diploma esetén érdemes a végzés idejét is pontosan megjelölni valamint azt, hogy a pályázó milyen szakon szerezte azt. A középiskolai tanulmányokat csak abban az esetben érdemes feltüntetni, ha a pályázó nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel.
MunkatapasztalatokA tapasztalatokat fordított időrendben, a munkahely és beosztás pontos megjelölésével valamint a főbb feladatok leírásával érdemes feltüntetni.
NyelvtudásA beszélt nyelvek felsorolása, a nyelvtudás szintjének megjelölésével. Ne tüntessünk fel a valóságtól eltérő adatokat, mert a aszemélyes interjúk során általában ezen adatok helyességét az interjúztatók ellenőrzik.
Számítógépes ismeretekAz ismert és használt programnyelvek felsorolása, a tudásszint feltüntetésével együtt. Az önéletrajz szerkezete és formai megjelenése egyben fontos referenciául szolgálhat a tényleges számítástechnikai tudást illetően!

Tipikus hibák az önéletrajzban

Szülők, testvérek nevének, foglalkozásának feltüntetése
Általános iskola feltüntetése
Kézzel írott önéletrajz (kivéve, ha kifejezett kérése a munkáltatónak)
Mintás, színes papír használata
Túl rövid vagy túl hosszú önéletrajz
Évszámok elhagyása
Helyesírási és nyelvtani hibák
Lényegtelen információk
Sokszorosított önéletrajz
Nem létező tudás feltüntetése
Vicces e-mail cím használata
Személyes jellegű fénykép feltüntetése