Ismerd fel a jeleket és válassz okosan!

A mai világban nagyon fontos, hogy tájékozott legyél azzal kapcsolatban, amit megveszel, legyen az akár a reggeli facsart narancsleved, vagy egy új télikert.

Mi “laikusok” a márkán, a híreken, a referenciákon és “minőségi jelzéseken” keresztül tájékozódunk és döntünk egy adott gyártó vagy termék mellett.

Te elgondolkoztál már rajta, hogy mit is jelent pontosan egy minőségi tanúsítvány,
mit és kit véd igazából és persze miért van egyáltalán szükség rá?

Jó érzés, ha tisztában vagy vele, hogy választott terméked gyártása során minőségi alapanyagokat használtak, megfelelő munkakörülmények és munkaerő biztosítása mellett és még sorolhatnám.

Persze ugyanilyen nyugtató szempont tud lenni, hogy az adott cégnek, amelytől vásárolsz, milyen referenciái vannak, és mennyire ismert saját piacán.

Minőség-tanúsítási kisokos

minőségi tanúsítvány leegyszerűsített formában nem jelent mást, mint egy harmadik független fél véleményét, persze mind ezt írásos, hivatalos formában.

A logika teljesen érthető, hiszen a mindennapi életben is fontos számunkra egy szuverén személy véleménye, hiszen ez nagyban befolyásolja saját meglátásainkat is egy dologgal kapcsolatban.

minőségi tanúsítvány, ha így tetszik, egy eszköz, jelzés arra, hogy okés a cucc, megveheted!

“A tanúsítás olyan eljárás, amelynek alapján egy harmadik (független) fél írásban igazolja, hogy egy termék, eljárás vagy szolgáltatás megfelel az előírt követelményeknek (MSZ EN 45020:1999).”

Na de ki is az a független személy? Valahol itt kezd komollyá válni a dolog, hiszen nem mindegy, hogy a szomszéd Magdi néni vagy egy mestercukrász dicsérte meg az általad készített tortát.

minőségi tanúsítvány kiállításához egy előre akkreditált szervezet szükséges, melynek lényege hogy egy intézmény, intézet, szervezet, laboratórium felkészült bizonyos tevékenységek – meghatározott feltételek szerinti – elvégzésére.

Az így minősítést szerzett szervezet készen áll a minőségi tanúsítvány hivatalos kiadására, és ezzel arra, hogy a felhasználót és a fogyasztót a termék minőségéről, lényeges tulajdonságairól tájékoztassa. Ez egy olyan kötelezettség, mely a gyártókat terheli.

minőségtanúsítás a vásárlókat védi a megtévesztés ellen, hiszen segítséget nyújt a minőségi hibák felismerésében és az esetleges reklamációban.

Nézzünk meg párat közelebbről:

CE megjelölés

termék megfelelőségét tehát, a gyártótól független szerv által készített tanúsítvánnyal lehet bizonyítani.

E mellett használható egy úgynevezett megfelelőségi megjelölés is, mely nem összetévesztendő a minőségi tanúsítvánnyal!

Ebben ugyanis a gyártó nyilatkozik arrólhogy az általa forgalmazott termék az előírt követelményeknek megfelel és erről a gyár, vagy egy harmadik fél meg is győződött.

Az EU-ban a “CE” a hivatalos megfelelőségi jel. A francia Communauté Européenne elnevezés rövidítése, amely Európai Közösséget jelent, ezzel sugallva az európai terjesztés szabadságát.

Biztos te is találkoztál már valamilyen terméken vagy csomagoláson ezzel a jelzéssel, hiszen ezt kötelező, közvetlenül a terméken, a csomagoláson vagy a kísérő dokumentumok valamelyikén megjeleníteni.

Feltüntetése biztosítja, hogy maradéktalanul megfelel a vonatkozó követelményeknek, vagyis biztonságos, melyről az előírt módon meg is győződtek.

CE megjelölésről bővebben >>

ÉMI

A CE megjelölés mellett számos más engedély beszerzésére is szükség van, ha az általunk gyártott termék ezt megkívánja.

Ilyen például az építési célú termékek gyártása, ugyanis a jelenleg érvényben lévő magyar jogszabály szerint ezek megfelelőségi-igazolása kötelező.

Melyek ezek?

“minden olyan anyag, szerkezet, berendezés vagy több, különböző részből összeállított elem, amelyet azért állítanak elő, hogy építményekbe állandó jelleggel beépítsék”

Tehát ha éppen lakásfelújítás előtt állsz és olyan terméket vásárolsz, melynek felszereléséhez beépítésre van szükség, fontos tájékozódni! Csak olyan gyártót válassz, amely rendelkezik érvényes megfelelőségi-igazolással!

Ennek egyik változata lehet az ÉMI építőipari műszaki engedély.

ÉMI-ről bővebben >>

Márkajelzés

Az eddig felsoroltak ismeretében igaz hamar megbizonyosodhatsz arról, hogy milyen gyártót válassz lakásod felújítása során, mégis manapság fontos minőségi jelző a márkajelzés is.

“A márkajelzés használatával egy cég az általa gyártott terméket beazonosítja és ezzel adja a fogyasztók tudtára, hogy mely termékek tartoznak gyártása alá. “

gyártó a vásárlókkal történő kommunikációja során minden alkalommal a márkajelzés feltüntetésével azonosítja magát, így a cég által gyártott (forgalmazott) termékek mindegyikén, különböző nyomtatott és elektronikus médiában, utcai reklámokban gyakran ismételve előbb-utóbb közismertté válik.

márkajel semmiféle minőség-mércének nem tekinthető, mégis referenciákon való feltüntetésük és az ismertség hatására, olyan fontos üzenetet közvetíthet a felhasználók felé, melynek lényege, a bizalom kialakítása.

Ilyen értelemben a márkajelek tehát mégis hordoznak közvetett minőség-tartalmat.