Árnyékoló kontra függöny – Hogyan döntsek?

Ha új otthonba költözöl, vagy csupán átalakítod élettered, az egyik legelső és leglényegesebb dolog, saját intim szférád megteremtése. Olyan otthonos, kissé elszigetelt zug kiépítése, ahol senki és semmi nem zavar, nem lát a külvilág, magad lehetsz a családod vagy gondolataid körében.

Imádom ezt az érzést, de ehhez persze sok minden szükséges. Fontos a megfelelő világítás, a hangulatos kiegészítők, az otthoni emlékek, képek, ereklyék, ajándékok, melyek élettel töltik meg a szobát.

Mégis, talán minden az ablak környékén kezdődik, ami egyszerre elválaszt és összeköt a külvilággal.

modern építészet egyik csodája az egyre nagyobb és nagyobb üvegfelületekben rejlik. Ha szereted a természet közelségét, nem csoda, ha te is rajongsz az óriási nyílászárókért, ahol csak úgy dől be a fény és a friss levegő.

Ugyanakkor ez a folyamatos kontakt a külvilággal, egy idő után zavaró és nyugtalanító lehet.

Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy elrejtsd szobád a kíváncsi tekintetek elől, így akár függönyt, akár árnyékolót választasz, el tudsz szigetelődni.

Nemcsak praktikusak, de kiválóan öltöztetik a teret és számos változataiknak köszönhetően, ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk őket.

Hogyan dönts? Függönyt vagy árnyékolót válassz inkább?

A kérdés nagyon jó és bár sokan az eddig megszokott mellett döntenek – melytől nehezen tántoríthatóak el – mégis érdemes elgondolkozni.

Biztos a megfelelő mellett tetted le voksodat, vagy csak szokásaid rabjává váltál? Ez az összehasonlítás talán segít megválaszolni a kérdést…

Függöny – a kortalan

függöny közel egyidős az emberrel, hiszen őseink elég korán rájöttek arra, hogyan rekesszék ki a nem kívánt tekinteteket környezetükből.

Kezdetben bőrt, majd kifejezetten erre a célra szánt anyagdarabot készítettek és használtak.

Az idő előrehaladtával, már nemcsak a beáradó fény korlátozása volt fő funkciója, lassan kezdett beépülni a lakberendezés fontos elemei közé. Ma már az enteriőr kialakításának központi részét képezi.

Ahogy régen – a reneszánsz korban – csak a gazdagok számára volt megfizethető, mára egyáltalán nem számít luxusnak sőt, könnyen, olcsón lehet hozzájutni.

A számtalan lehetőség közül, napjainkban sokan éppen az ára miatt választják. Ez az egyik legmeggyőzőbb érv használata mellett. Költségét csökkentheti az is, hogy akár saját kezűleg is könnyen elkészíthető, csak egy kis fantázia és kitartás kell hozzá.

Ha azonban nem vetemednél ilyen önmegvalósító tettre, biztos akkor is találsz stílusodnak megfelelőt, hiszen a szivárvány minden színében és formájában elérhető.

Sajnos azonban inkább díszítő elem, mint kitűnő árnyékoló. Használatában nincs túl sok lehetőség.

Átlátszó, fehér változata elszigeteli ugyan a szobát a külvilágtól, mégis hatása inkább látszólagos.

Esti fényviszonyok mellett szinte teljesen átlátszó, gyakorlatilag funkcióját veszti, így biztos, hogy szükség van sötétítő függönyre is hozzá.

Ez persze nem baj, hiszen ezzel még divatosabb látványt nyújt, azonban a beáradó fényt egyáltalán nem szabályozzateljes sötétséget nem ad és még az óriási hőt is beengedi, sőt szinte magába szívja.

Árnyékoló – a praktikus

Társával ellentétben árnyékoló választása esetén nem kell ilyentől tartani.

Nemcsak a fényt rekeszti ki, számos változata a hőt is remekül taszítja.

A megfogalmazott funkciónak megfelelőenrengeteg fajta közül válogathatsz, így nem kell attól tartanod, hogy például nem ad elég árnyékot, vagy nem rejt el rendesen.

Ha redőnyt választasz, hiába tűz odakint az égető nap, ha akarod, olyan sötét lesz a szobában, mintha éjszaka lenne.

sávroló és reluxa nem pusztán modern látvány, remekül szabályozza a beáradó fénytmégsem sötétíti el a szobát teljesen.

Zsaluziával kiválóan védekezhetsz a hő ellen, míg ha rolettát választasz, teljesen kizárhatod a körülötted lévő világot egy egyszerű mozdulattal…

Fogalmazd meg a funkciót és válassz hozzá megfelelőt! 

textilek és lamellák változatosságának köszönhetően, mind kiválóan alkalmazkodnak a megálmodott enteriőrbe sőt, fel is dobják az unalmas tereket.

Tetőtérbe is könnyedén elhelyezhetők, hiszen teljesen méretre szabhatóak.

Az idő előrehaladtával megjelentek motoros, sőt időzíthető változataik is… / hiszen ki ne szeretne ébresztő óra helyett inkább a beáramló fényre kelni… /

Persze mindenki lehetőségeinek megfelelően dönt.

Masszívabb, időtállóbb kialakítása miatt, árnyékoló vásárlása esetén, kicsit mélyebbre kell nyúlnunk pénztárcánkban, viszont hosszú távon, sokkal jobban járunk vele.

De ha ezek után sem tudod, melyiket válaszd, bátran kombináld őket kedvedre.