29 Nemzetközi Galéria a Budapest Art Fair-en

Közép és Kelet Európa művészeinek és galériáinak bemutatkozása

Szarajevótól Rigáig, New Yorktól Jekatyerinburgig

Idén Párizsban, a Biennálén debütált az az installációs ötlet, amit rögtön most a Budapest Art Fair-en meg is valósítunk!  Bemutatkozik a Heroes Corner – 12 országból 25 galériával.

Vezető hazai modern és kortárs galériák mellett a vásár már öt éve dolgozik visszatérő külföldi kiállítókkal, olyanokkal, mint Pascal Lansberg (Párizs), Galerie Hilger (Bécs), Le Minotaure (Párizs/Tel Aviv), Knoll (Bécs/Budapest/Moszkva) a Gilden’s Arts  (London) és a MONOLITH ARTSPACE (San Francisco).

Budapest Art Fair középtávú tervei között szerepel, hogy erős regionális vásárrá váljon, ehhez a célhoz kerül közelebb most a Heroes Corner révén.  A 25 galéria egy-egy művet állít ki a közös standon, méretben, technikában, hangvételben nagyon változatos összképet adva a régióról. A galériák vezetői folyamatosan jelen lesznek a vásáron, hogy a nézőknek bemutassák a művészeiket.

A Heroes Corner válogatásában 12 országból jönnek galériák – Bosznia, Bulgária, Lettország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, nyugatabbról pedig Franciaország, Svájc és az USA.

A Heroes Corner kiállított művei 75 éven ívelnek át, egy moszkvai galéria, a Na Lenivke hozza Egy lány portréja-t 1935-ből, a bukaresti Ivan Gallery – az idei bázeli vásár egyik nagy kedvence – 2010-es munkát választott, A parkban-t Bartha Sándortól. 
Szintén idei mű a Madonna a színpadon, a Rigas Galériából, 1962-es az egyik kedvencünk, A darukezelő, és 2007-es a másik, Esther Moroze portréja.

Erős a fotóválogatás is, Katya Belkina lovon ülő meztelen önarcképe, ami Petrov-Vodkin 1912-es Fürdik a vörös ló című képének modern átirata (Fotoloft, Moszkva) illetve egy felkavaró Putyin portré, a World Press Fotó nyertes Szergej Maximishintől, Párizsból a RussianTeaRoom Galériától.

Grafikák, vidomunkák és szobrok is szerepelnek a Heroes Corner válogatásában, kíváncsian várjuk élőben milyen lesz Paolo Vivian vasból készült vonalkódja, amivel a várnai Bulart Galéria szerepel és Nazar Bilyk szobra, az Eső, amit a New Yorkban és Kievben működő Black Square Galéria hoz.

A Heroes Corner keretében bemutatkozó galériák az elmúlt 20 évben kezdték munkájukat, korelnökük a prágai alapítású Gandy Gallery. Tulajdonosa Nadine Gandy lelkesen várja a Budapest Art Fairt, hisz szerinte “Közép Európa megérdemel egy jó vásárt!”

A Heroes Corner összeállításához a Genfben élő szakújságíró-művészettörténészt Simon Hewitt-et kértük fel. Az Oxfordban végzett szakember évek óta rendszeres tudósítója vezető amerikai, angol, francia és orosz művészeti lapoknak, többek közt az Art+Auction és az Artinfo állandó szerzője.

A Heroes Corner válogatása mellett a Budapest Art Fair-en már évek óta kiállító Galerie Le Minotaure Párizsból, Gilden’s Arts UK Londonból valamint az idén debütáló Colors Art Gallery Bukarestből önálló standon mutatkozik be a vásáron.